Perstekst die gebruikt kan worden om het koor voor te stellen.
Solidariteitskoor Sapukay
Bob Marley zong dat er slechts één aardbol is, dat we er niet af kunnen, en dat we hem dus zullen moeten verdelen. Thé Lau deed festivals daveren met ‘De wereld is van iedereen’.
En wat doen solidariteitskoren? Die bevestigen dat, door liederen te brengen uit het Zuiden die roepen om die waarheid om te zetten in rechtvaardigheid voor iedereen.
Sapukay is een solidariteitskoor uit Merelbeke (Oost-Vlaanderen) waarvan de naam verwijst naar een Argentijns begrip dat betekent: ‘Al zingend een boodschap van vrede en vriendschap uitdragen’ Het koor werd gesticht in Merelbeke door enkele mensen die enthousiast terugkeerden van een optreden van het Woshkoor dat door de plaatselijke 11.11.11 werkgroep was uitgenodigd. Er werd met een klein groepje begonnen in een klein oud hoevetje waar toen de wereldwinkel was gevestigd. Het nieuwe solidariteitskoor neemt het resoluut op voor wie nog te weinig meetelt op deze aarde. Daarom begint ons credo met een aanvulling bij het vers van Lucibert: ‘Als alles van waarde weerloos is, moeten wij zingen waarover wij niet mogen zwijgen, voor het te laat is.’
In maart 2021 zal Sapukay vijf en twintig jaar bestaan. In die tijd is het ledenbestand gegroeid van een paar oprichters naar een honderd leden op dit moment. Die gestage groei getuigt van de heilzaamheid van het zingen, maar dan een zingen dat zijn adem haalt uit solidariteit met wie nog vecht voor een menswaardig bestaan. Het enthousiasme dat het koor uitstraalt, komt helemaal op het conto van de dirigent, Bruno De Smet. Zijn persoonlijkheid met de ideale mix van humor, zottigheid en ernst mist zijn uitwerking niet op het koor. Het is de tweede dirigente, Eva Quintelier, die bewaakt dat er niet te veel buiten de lijntjes wordt gekleurd.
Een solidariteitskoor zingt voor allerlei projecten in het Zuiden, met liederen uit de regio waarvoor we opkomen. Zo ondersteunde het koor al talrijke projecten in o.a. Guatemala, de Filipijnen, Haïti, Malawi, Peru, Congo, Kathmandu, India, Sri Lanka en Caïro. Ook de openingsmanifestatie van de jaarlijkse Broederlijk -Delen -actie mochten we al een paar keer opluisteren.
0m de vijf jaar organiseert Sapukay in eigen beheer een groot optreden rond een bepaald thema. Het thema bepaalt telkens de keuze van de liederen en het multimediaal gebeuren. De vier voorbije grote optredens droegen als titel: ‘Voor het te laat is…’, ‘ De Maan luistert’ en ‘ ’t Is de liefde die ons doet zingen’. In februari 2014 ging ons programma ‘Nooit brengt een oorlog vrede’ ,rond de Groote Oorlog, in première in het cc van Oosterzele.
In april 2021 bestond het solidariteitskoor Sapukay 25 jaar. Een zilveren jubileum laat je niet zomaar passeren. Dus werd er eind 2017 al een eerste keer gebrainstormd. Bij de start van het werkjaar 2019-2020 was er een thema, een concept, een liedjeslijst, zelfs een concertdatum en werden de nieuwe partituren enthousiast en HOOPvol ontdekt.
Maar toen kwam dat virus. Maanden van niet-repeteren, in kleine groep repeteren, met mondmaskers, met 3m afstand, met extra schermen, … De concertdatum werd verschoven, en nog eens, en nog eens.
Ja, ook wij vragen ons vandaag de dag soms af op wat we nog kunnen HOPEN. Toch vinden we die HOOP telkens weer terug. Het is een kwestie van blijven geloven, blijven liefhebben, blijven vooruit kijken, blijven HOPEN.
November 2022, eindelijk is Sapukay klaar om de wereld te betoveren met onze HOOP in de HOOP. We zongen dat uit in onze gekende stijl en ondersteund met beelden van Willem Hoet. In het nieuwe cultuurhuis te Merelbeke brachten we voor drie uitverkochte zalen op 4, 5 en 6 november 2022 het nieuwe programma: “Sapukay gooit alles op de Hoop”.
Deze tekst kun je hieronder downloaden: